Påminnelse om vad som gäller vid renovering i din bostadsrätt

Från 1 januari 2023 gäller en ny lag för renovering av din bostadsrätt

Vad gäller vid renovering i din bostadsrätt

Lagen förändras från 1 januari 2023, när tydligare regler införs om vad som gäller vid renovering av bostadsrätter.

För att en bostadsrättshavare ska få göra väsentliga ändringar i sin lägenhet, måste man först ansöka om tillstånd hos föreningens styrelse. Byggnation får inte påbörjas innan styrelsen har beslutat i ärendet. Ansökan om tillstånd till förändringar i lägenheten ska skickas till styrelsen.

Fler åtgärder kräver nu uttryckligen tillstånd från styrelsen i bostadsrättsföreningen. Utöver ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar för avlopp, vatten, värme eller gas, kommer nu även ingrepp i ventilations- och rökkanaler samt eldstad samt åtgärder som påverkar brandskyddet utgöra en väsentlig förändring av en lägenhet.

Exempel på renoveringar som kräver tillstånd innan från styrelsen är:

  • Badrumsrenovering
  • Köksrenovering
  • Flytta element
  • Byta ytterdörr
  • Byta fläkt (kan påverka ventilationen i huset)
  • Glasa in balkongen

Om man bryter mot föreningens regler kan det leda till att medlemmen behöver återställa lägenheten till sitt ursprungliga skick och ersätta föreningen för de merkostnader som detta föranlett.

Sedan den första januari 2023 är detta en ny grund för förverkande och uppsägning: uppsägning kan ske "om bostadsrättshavaren utan behövligt tillstånd utför en åtgärd som anges i 7§ första eller andra stycket.” Det innebär att man kan förlora sin bostadsrätt om man utför renoveringar utan att ha fått godkännande från bostadsrättsföreningen.

Från 1 januari 2023 kommer hyresnämnden kunna ge tillstånd till renoveringar i bostadsrätt på ansökan, om medlem inte har fått sådant tillstånd av styrelsen.

OBS! Innan du påbörjar eller bokar hantverkare får du skicka en ansökan till styrelsen för att berätta hur du planerar att renovera.

alfageln@outlook.com