Förbud mot att ställa saker i trapphusen

Vi har återigen lagt märke till finns flera hus där det förekommer barnvagnar, skor, dörrmattor m.m. i trapphusen. TRAPPHUSEN SKA VARA HELT FRIA FRÅN EGENDOM & SKRÄP.

Undantag gäller endast för medlemmar med handikapputrustning som bor över markplan och ej har fysisk möjlighet till att bära upp sina hjälpmedel. Barnvagnar består till stor del av brännbart material och bör därför låsas in i källarförråden om ägare ej har möjlighet till att ta med vagnen in till dennes lägenhet. 

Brännbart material

Eftersom trapphuset är en utrymningsväg ställs höga krav på hur trapphusen byggs bl.a. med hänsyn till materialval och att trapphusen ska utformas som egna brandceller. Brännbart material som förvaras i trapphus kan, vid en eventuell brand, orsaka rökutveckling. Röken är ofta giftig. Det kan leda till att trapphuset inte kan användas som utrymningsväg utan boende blir i så fall hänvisade till fönster och balkonger.

Framkomlighet

Att använda trapphuset som förvaringsutrymme kan även, vid en eventuell brand, försvåra utrymning och räddningstjänstens arbete. Det är därför viktigt att trapphuset hålls fritt från egendom och skräp.